SZKOLENIE SZEF KUCHNI

SZEF KUCHNI odpowiada nie tylko za smak potrawy!!!! To bardzo ważne i wymagające stanowisko. Łączy ono zarządzanie personelem, organizację pracy na kuchni. Szef powinien zarządzać kosztami, posiadać wiedzę na temat norm sanitarnych oraz tworzenia menu. Jednak od Szefa wymaga się przede wszystkim kreatywności oraz pasji w tym co robi.

Wierzymy, że dobrze przeszkolona osoba na stanowisku Szefa Kuchni to skarb dla każdej restauracji. W obecnych czasach branża gastronomiczna rozwija się wyjątkowo prężnie.  Od kucharzy oczekuje się niekonwencjonalnych koncepcji, łamania dotychczasowych zasad i standardów. Warto stale podnosić poziom wiedzy i być otwartym na wszelakie nowości.

PLAN SZKOLENIA:

  1. Rola Szefa Kuchni i jego wpływ na funkcjonowanie lokalu

  2. Hierarchia i organizacja pracy

  3. Komunikacja z zespołem

  4. Zakres obowiązków pracowników na poszczególnych stanowiskach

  5. Jak prawidłowo zarządzać pracą

  6. Motywowanie pracowników

  7. Różnice pokoleniowe XYZ – jak zarządzać

  8. Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki lokalu – karta menu

  9. Podstawy tworzenia receptury kuchennej

  10. Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów

  11. Zasady przechowywania żywności – segregacja, mrożenie

  12. Przetwory własne

  13. Prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP

  14. Zarządzanie kosztami – KALKULACJA, STRATY, KONTROLA, KSZTAŁTOWANIE CEN